Skip to main content

Négyláb-ügyi tudnivalók

Hőguta?Hőguta?

Hőguta?

A kutyák hajlamosabbak a hőgutára, mint az emberek. Soha ne hagyd kutyádat parkoló autóban vagy tűző napon víz nélkül! Cikkünk ennek megelőzéséről és további fontos tudnivalókról szól.

Mi a hőguta?

Hőguta akkor történik, ha a termelődő hő mennyiségét a szervezet nem képes leadni. A magas hőmérséklet olyan kémiai reakciókat vált ki, mely során leépítik a testből a sejteket, ami aztán kiszáradáshoz és vérsűrűsödéshez vezethet. Ez nagyon nagy terhet ró a szívre, és vérrögök alakulhatnak ki, aminek következtében a szövetek elhalhatnak. A máj, az agy és a belek sejtjeit támadja meg rendszerint először, és ez nagyon gyorsan bekövetkezhet.

Tovább


Sárga szalag a pórázon? Nem árt tudnod, hogy mit jelent!Sárga szalag a pórázon? Nem árt tudnod, hogy mit jelent!

Sárga szalag a pórázon? Nem árt tudnod, hogy mit jelent!

Gyönyörű vasárnapi délután van és úgy döntesz, hogy elviszed a gyerekeket a szomszédos játszótérre csúzdázni egyet a parkba. Ahogy közeledtek a játszó felé, megláttok egy nagyon aranyos, cuki kutyust, aki a gazdijával felétek sétál. A gyerekeidnek felcsillan a szeme és az izgatottságtól sikoltozva elkezdenek futni a kutyus felé. Hirtelen észreveszed, hogy a kutyusnak a nyakörvére vagy a pórázára egy sárga szalag van kötve. Mit teszel? Mit jelent ez?

A válasz egyszerű. A kutya nyakörvére vagy pórázára kötött sárga szalag azt jelzi, hogy a kutyának térre van szüksége és csak óvatosan közelítsék meg. Sokszor egyéb sárga megkülönböztető jegyet is használnak: sárga sál, sárga hám stb. Számos oka lehet annak, hogy a kutyának nagyobb térre van szüksége. Például:

  • egészségügyi problémák
  • nevelés alatt áll
  • rehabilitáció alatt áll
  • félős, ideges
  • agresszív emberekkel vagy kutyákkal szemben

Tovább


A kullancsok elleni védekezésA kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés fontossága nem lehet vita tárgya. Az általuk okozott fertőzések kutyánál és macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Ezekről ebben a cikkben nem szeretnék szót ejteni, hanem egyből a legfontosabb kérdéskör körbejárásával kezdjük: hogyan tudjuk állatunkat a kullancsoktól megvédeni.

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes végezni. Kereskedelmi forgalomban kaphatók még ultrahangos kullancsriasztók, ezek sajnos önmagukban nem tudják a kullancsokat távol tartani.

Tovább

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.