Skip to main content

FalkaLand

Kutyafuttató

A kutyafuttató a kutyasuli által szervezett foglalkozások alatt nem használható!

Állandó csoportos foglalkozások:
kedd és csütörtök 17:00 - 19:00, valamint
szombaton 13:30 - 15:00
és vasárnap 8:30 - 10:00 
Az időszakos oktatások időpontjairól a facebook oldalunkon talál információkat!

FalkaLand Házirend

A kutyafuttató használatának szabályai minden kutyás és nem kutyás területhasználót érint! A futtatóra való belépéssel mindenki elfogadja annak szabályait és magára nézve KÖTELEZŐNEK tartja!

A kutyafuttató kapuját legyenek szívesek MINDEN ESETBEN BECSUKNI a kutyák esetleges nem kívánt szökése, illetve a kutyák közötti konfrontáció elkerülése érdekében!

A futtató egész területén TILOS

 • éles, veszélyes, sérülést okozó tárgy használata.
 • a kutyafuttató területére kutyán kívül más állatot bevinni.
 • sérült/beteg és az állategészségügyi hivatal által veszélyesnek nyilvánított kutyával belépni.
 • egymás kutyáját etetni (kivétel, ha a kutya gazdija megengedi!)
 • alkoholos állapotban vagy egyéb narkotikum befolyásoltsága alatt a futtatón tartózkodni.
 • az akadályok használata emberek számára.
 • a berendezéseket megrongálni. (A kutyával a kutyafuttató területén tartózkodó személy az általa és kutyája által okozott minden kárért anyagi felelősséggel tartozik! A rongálás javítási, ill. pótlási költségét a károkozó állja!)
 • labdát, vagy más játékot használni a futtatón, kivétel, ha kettesben vagy kutyáddal!
 • a dohányzás. (balesetveszélyes, továbbá addig is eltereli figyelmed kutyádról)
 • szemetelni

Szabályok továbbá:

 • A futtató NEM HASZNÁLHATÓ az egyesület kutyaiskolájának foglalkozásai alatt.
 • A futtatón mindenki saját felelősségére tartózkodhat!
 • A kutyaürüléket a kutyával a kutyafuttatóban tartózkodó személy KÖTELES mindig feltakarítani.
 • A futtatóra területére BELÉPNI KIZÁRÓLAG veszettség ellen beoltott, féregtelenített, parazitamentes egészséges kutyával lehet! Az oltási könyvet KÖTELES mindenki magánál tartani és kérésre bemutatni!
 • 16 év alatti személy KIZÁRÓLAG nagykorú felügyelettel és felelősséggel tartózkodhat a futtató területén!
 • Minden esetben kérdezd meg, hogy BEMEHETSZ E a futtató területére, majd azonnal csatold le a pórázt a kutyáról!

A házirend betartása mindannyiunk érdeke, melyet az Egyesület bármikor ellenőrizhet! Az Egyesület tagjai szabályszegés esetén felszólítják a szabályszegőt a házirend betartására, amennyiben ennek nem tesz eleget, illetve ismételt szabályszegést követ el, abban az esetben az ellenőrző személy felszólíthatja őt/őket a FalkaLand futtató elhagyására.

A futtató területére való belépéssel mindenki beleegyezését adja, hogy promóciós fényképek és videók készüljenek, melyeket az Egyesület felhasználhat!

A kutya testbeszéde

Ahhoz, hogy megértsük kutyánkat nem árt felismerni azt, amikor éppen mérges, vagy nyugodt állapotban van. Ehhez pedig segítségünkre lesz, ha megtanulunk olvasni a testbeszédéből. A kutyák kevésbbé használják a hangjukat az egymás közötti beszédhez, mint ahogy mi emberek tesszük, ugyanis kis kedvenceink nagyrészt a test, és faroktartásukkal, vagy arc mimikájukkal kommunikálnak.

Következik néhány leírás, példa és szemléltető illusztráció a lehetséges kutya - testbeszéd típusokról az ebmester.hu jóvoltából

Nyugodt és megközelíthető kutya

Egy nyugodt kutya mellett lehet zajongani, és futkározni, nem zökken ki ebből az állapotából, viszont, túl közel hozzá csak óvatosan menj, nehogy meglepetés érjen, ha egy ismeretlen ebről van szó.

Amikor az ilyen tartású kutya gyors, és izgatott farokcsóválásba kezd, akkor valószínűleg közeledhetsz felé, mert a farokcsóválás az öröm jele ebben a relaxált állapotban.

Ha bizonytalan vagy a jelekben, akkor inkább várd meg míg a kutyus közeledik feléd, mert, ha magától megszimatol téged, akkor biztosan ismerkedni szeretne veled.

Figyelmeztető állás - dolgok ellenőrzése

Amikor a kutya valami érdekessel, vagy ismeretlennel találkozik, akkor ezek a jelek mutatkoznak rajta, addig amíg meg nem vizsgálta az adott szituációt, és el nem döntötte arról, hogy az számára veszéllyel járhat-e.

Ez egy bizonytalan, és óvatos kutya testtartása, mellyel gyakran együtt jár egy nagyon lassú, egyik oldaltól a másikig tartó farokmozgatás, és a fej enyhe leeresztése.

Domináns agresszív tartás

Ezzel a magabiztos testtartással a kutya társadalmi elsőbbrendűségét fejezi ki társai között, és agresszív viselkedéssel fenyeget.

Ebben a feszült, és előredőlt testtartásban a kutya olyan félelmet keltő jelzéseket küld mások felé, mint ahogy képen is látható: borzol, vicsorog, ráncol.

Félelmi agresszió

Ez a kutya megijedt, de nem alázatos, sőt agresszívvé válhat, ha provokálod őt. Ezt az agresszió fajtát könnyű összekeverni a domináns agresszióval, ha csak félelmet keltő jeleket veszed észre,viszont, ha jól megnézed a kutya test, fül és farok tartását, akkor világossá válik a különbség.

Ebben a szintén merev testtartásban a hátrafelé lesunyt fülekkel, a borzolt szőrzettel, és a vicsorító, morgó hangokkal a kutyus elijeszteni próbálja a másikat, és nem felül kerekedni rajta.

Félő és aggódó

Az ilyen kutya aggódva figyeli társát, hogy ő hogyan reagál ebben a szituációban és alázatos testtartást vesz fel.

Ilyenkor a félős kutya a behódolás jeleit mutatja, melyek megakadájozzák a komolyabb összetűzéseket magasabb státuszú kutyákkal. 

Extrém félelem - teljes behódolás

Ez a kutya a túlélés érdekében inkább behódol. Elfogadja alacsonyabb rangját a magasabb rangúval szemben, hogy elkerülje a fizikai konfrontációt.

Az ilyen behúzott farkú, leengedett fülű, szemkontaktust kerülő kutya pár másodperc múlva hátára fekszik és a leggyengébb pontját mutatja a másiknak behódolása jeléül.

Játékosság

Amikor a kutya játékra szólítja társát farokcsóválva közeledik, majd meghajol és izgatottan figyeli a reakciókat.

Ez a fajta játékra hívás hirtelen, játékos támadásokban, és visszavonulásokban nyilvánul meg a kutyáknál.

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.