Skip to main content

Négyláb-ügyi tudnivalók

A kullancsok elleni védekezés

A kullancsok elleni védekezés fontossága nem lehet vita tárgya. Az általuk okozott fertőzések kutyánál és macskánál is komoly megbetegedéseket okoznak. Ezekről ebben a cikkben nem szeretnék szót ejteni, hanem egyből a legfontosabb kérdéskör körbejárásával kezdjük: hogyan tudjuk állatunkat a kullancsoktól megvédeni.

Jelenleg a két legjobb módszer a gyógyszeres nyakörvek és a nyakba cseppenthető készítmények, úgynevezett „spot-on”-ok használata. Ezenkívül nem szabad lebecsülni a mechanikus eltávolítás fontosságát sem, vagyis hogy sétáltatás után a kutyák szőrét sűrű fogú fésűvel átfésüljük. Ez önmagában nem jelent megbízható védelmet, de még a nyakörvek és a spot-onok mellet is érdemes végezni. Kereskedelmi forgalomban kaphatók még ultrahangos kullancsriasztók, ezek sajnos önmagukban nem tudják a kullancsokat távol tartani.

Mivel viszont semmilyen káros hatásuk nincsen, így kiegészítő védekezésre ha nem is ajánlom, de semmiképpen nem ítélem el a használatát. Önmagában viszont a védő hatása nem kielégítő. Fontos tudni azt is, hogy még a legmegbízhatóbb védelem sem jelent 100%-os megbízhatóságot. Vagyis kullancsokkal nagyon „szennyezett” környezetben sajnos egy-egy kullancs áttörheti a védelmet, és elkezdheti a vérszívást az állatból. A tavaszi és őszi, csapadékos-párás-meleg időszakban az erdős-bokros területek kerülendők. Külön szeretném még hangsúlyozni, hogy nincsen „legjobb” készítmény. Minden készítménynek van előnye és gyengéje, így ezek kiválasztásakor kérje állatorvos, vagy szakember  tanácsát. Egyes szerek hatékonysága állatonként is különböző lehet, vagyis vannak olyan állatok, amelyeknél az egyik jól bevált, márkás készímény nem, vagy csak korlátozott mértékben működik, míg egy másik teljes hatékonysággal. Így ha valamelyik készítménnyel nem vagyunk elégedettek, akkor váltsunk egy másikra. A nyakörvek és a cseppek kombinációkban is alkalmazhatóak, hatékonyságuk így kölcsönösen kiegészíti egymást. A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, macskára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről.

Babesiosis (babézia), a kullancsok által terjesztett betegség 

Biztosak vagyunk abban, hogy nincs olyan kutyatulajdonos, aki ne hallott volna a kullancsok fertőző tevékenységeiről. Sok eb el tudta kerülni az általuk terjesztett babesia kórt, de sajnos egyre több beteggel találkozunk. Fontos, hogy a gazdik ismerjék a betegség pontos terjedését, a kórokozót és a vektort (hordozót), illetve felismerjék a kezdeti tüneteket, hogy időben elvigyék kedvencüket állatorvoshoz, ezzel megmentve életét. Magyarországon több kullancsfaj él, de ezek közül csak a Dermacentor reticulatus terjeszti a babesiát. A többi (pl. az Ixodes ricinus, többek között ) a Lyme-kór kialakulásában játszik szerepet. Természetes előfordulási helye az erdők, mezők, vizes, nedves élőhelyek pl. Balaton és környéke, azonban az urbanizáció következtében, illetve az állatok szállítása miatt (nyaralás, kirándulás) a paraziták egyre nagyobb területen bukkannak fel.
Sokan nem tudják, hogy a Babesia canis nevű parazita, amely a betegség kialakulásáért felelős, a kullancs nyálmirigyében él. Miközben szívja az áldozat vérét, egy időben beleüríti nyálmirigye tartalmát. Így jut a kórokozó a kutya szervezetébe. A véráramlattal pár nap alatt szétterjed, a vörös vérsejtben szaporodik és méreganyagokat (toxinokat) termel. Az elhasznált vörösvérsejtek szétesnek, ez számos tünetet okoz.
Nagyon fontos a következményekről beszélni, hiszen a tulajdonos sokszor az előbbi folyamatokról semmit sem vesz észre, csak a már megfertőződött állat megváltozott viselkedése tűnik fel. A kezdeti stádium általában jellegtelen. Kedvencünk bágyadt, étvágytalan, nem játszik, egész nap csak fekszik. A levertség az esetek legnagyobb részében a magas láztól van, amely végig kíséri a betegséget. Sokszor jelentkezik hányás, ritkábban idegrendszeri problémák. A legjellegzetesebb, ami minden tulajdonosnak feltűnik, hogy állatuk sötétbarnát vizel. Ez a szétesett vörösvérsejtek következménye, mert azok a vesén keresztül a vizelettel távoznak. A betegség előrehaladtával az eb egyre rosszabbul van, látható nyálkahártyái besárgulnak, és végül már lábra sem áll. Kezelés hiányában a kutyák nagy százaléka nem tud felépülni a kórból, és végül elpusztul. Az időben észrevett és kezelt páciensek jól reagálnak a gyógyszerekre és meggyógyulnak..

A különböző kutyafajták nem egyformán reagálnak a fertőzésre. Az érzékenyebbek ( pl. újfundlandi, berni pásztor, stb.) esetében sokszor az immunrendszer tévesen reagál, és a kóros vörösvérsejtek pusztítása mellett az egészségeseket is megtámadja. Így az idő előrehaladtával egy autoimmun válasz alakul ki, amelynek eredményeként a szervezet önmagát pusztítja el. Ebben a stádiumban is van remény megfelelő gyógyszerek adásával a felépülésre, de a siker ekkor már egyáltalán nem garantált. Akkor is hasonló a helyzet, ha az állat nem először néz szembe a betegséggel, ezért minden esetben a legfontosabb teendő, hogy megakadályozzuk a kullancsok megtelepedését kutyáinkon. Többféle kullancs-riasztó/ irtó nyakörv, bőrre csepegtetendő oldat (’’spot-on’’), spray létezik. Erősen fertőzött környezetben gyakran ezek kombinációja is szükséges. Feltétlenül kezeljük havonta kedvenceinket, mivel a szerek nem hatnak hosszú ideig, és évi egyszeri alkalmazása nem elegendő! Sajnos a korábbi enyhe teleknek köszönhetően nem pusztultak el a kullancsok, nagyon sok túlélő van, és az ellenük alkalmazott eszközökre némelyikük kevésbé érzékeny, ezért kombinálva cserélgessük őket.

Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk kutyánkon? Ha képesek vagyunk rá, távolítsuk el magunk, amíg állatorvoshoz jutunk, addig se szívjon vért. Ne kenjük be semmilyen szerrel, kenőccsel, mert közben a kullancs fuldokolni kezd, és akár idő előtt ürítheti a kórokozókat. Ugyanezt érjük el, ha összenyomjuk a kullancs testét. Helyesen eltávolítani a következőképpen lehet: ha már jól megszívta magát a kullancs, óvatosan megfogva finoman tekerjük ki a kutya bőréből - ha kisebb, használhatunk szemöldökcsipeszt. Forgalomban vannak speciális kullancs-eltávolító csipeszek, kanalak is. Az eltávolított kullancsot vigyük magunkkal, és mutassuk meg az állatorvosnak. Az ebet mindenféleképpen lássa szakember, mert lehet, hogy már enyhe tünetek látszanak a kutyán, amit a gazda nem vesz észre. Ha a korábban említett betegségre utaló jelek közül akár egyet is tapasztalunk (barnás vizelet, láz, elesettség, étvágytalanság), nincs idő a késlekedésre: azonnali orvosi ellátásra van szükség! A pontos diagnózishoz vért veszünk, mert a vérsejtekben kimutatható a babesia. Emellett több vizsgálat (pl. ultrahang) is fontos lehet.
Mindent összevetve a legfontosabb, hogy a kutya folyamatosan védve legyen a jól bevált kullancsirtó szerek használata által kora tavasztól késő őszig. Ha nem tudnak dönteni, melyik anyagot válasszák, vagy további kérdéseik lennének a betegséggel kapcsolatban, bátran keressék fel állatorvosukat! Kedvencük élete múlhat ezen!" - Család Utcai Kisállatrendelő

Erősen fertőzött környezetben az alábbiakat javaslom:

  • A kutyát egész évben védeni nyakörv használatával (idén már január közepén találkoztunk az első kullanccsal )!
  • A kullancsok legaktívabb időszakában (március-június illetve augusztus vége-november) emellett spot-on készítményt is használjunk. A készítmény kiválasztásakor kérjük állatorvosunk segítségét.
  • Sétáltatás után az előbb említett időszakokban a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a megfelelő helyet. Ennyi odafigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a kullancs vérszívásának esélyét.

Lehetőség szerint kerüljük a bokros, gazos árokpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol nagyon sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya (közelünkben ilyen például a Csónakázó tó, Rába mentén töltés, Várpark, Zuhogó környéke, mezők, rétek).

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.