Skip to main content

Négyláb-ügyi tudnivalók

Hőguta?

A kutyák hajlamosabbak a hőgutára, mint az emberek. Soha ne hagyd kutyádat parkoló autóban vagy tűző napon víz nélkül! Cikkünk ennek megelőzéséről és további fontos tudnivalókról szól.

Mi a hőguta?

Hőguta akkor történik, ha a termelődő hő mennyiségét a szervezet nem képes leadni. A magas hőmérséklet olyan kémiai reakciókat vált ki, mely során leépítik a testből a sejteket, ami aztán kiszáradáshoz és vérsűrűsödéshez vezethet. Ez nagyon nagy terhet ró a szívre, és vérrögök alakulhatnak ki, aminek következtében a szövetek elhalhatnak. A máj, az agy és a belek sejtjeit támadja meg rendszerint először, és ez nagyon gyorsan bekövetkezhet.

A normál testhőmérséklet a kutyáknál 38-39 C fok. Ha a hőmérséklet eléri a 41 C fokot, a kutyát agykárosodás veszélyezteti, valamint fennáll a létfontosságú szervek leállásának kockázata. A test hőmérsékletének csökkentése elengedhetetlen. Annak a kutyának is, amely felgyógyul, maradhatnak vissza szervi károsodásai, és élethosszig tartó egészségügyi problémái lehetnek. A 41 C fok feletti hőmérséklet rendkívül veszélyes!

Tünetek:

  • Gyors lihegés
  • Tágra nyílt pupillák
  • A nyál megvastagodása
  • Vörös nyelv
  • Hányás
  • Szédelgés
  • Hasmenés
  • Kóma

Hűtsük le az állatot!

hőguta halálos! A hőguta sürgősségi eset! Hűtsük le a kutyát as azonnal vigyük el az állatorvoshoz! Locsoljuk le vízzel, vagy tegyük vízbe (nem túl hidegbe), legyezgessük, vigyük be legy légkondicionált helyiségbe, esetleg szivaccsal törölgessük az ágyékánál és a hasánál, nedvesítsük meg a nyelvét, helyezzünk nedves törölközőt a fejére, nyakára, hasára és lábai közé. Amikor testhőmérséklete 39-40 C fokra csökken, hagyjuk abba a hűtési folyamatot. Ha túl drasztikusan hűtjük le az állatot, más problémák is kialakulhatnak.

allat-lehutese

A hőguta kezelése

Ha a kutya testhőmérséklete még mindig magas, amikor az állatorvoshoz értek, adhatnak neki egy hideg vizes beöntést, vagy gyomormosást alkalmazhatnak, illetve intravénás injekciót adhatnak, és vért vehetnek. A kutyát ellenőrzés alatt tartják a sokk, veseelégtelenség, szívrendellenesség, légzési nehézség elkerülése és vérrög kialakulásának megakadályozása végett. A kutyának ez esetben oxigént, szőlőcukrot, kortizont, antihisztamint, antikoagulánsokat vagy antibiotikumot adhatnak. Ha állapotát stabilizálják is, szükség van további kezelésekre.

mopsz-a-medenceben


A hőguta megelőzése

Soha ne hagyd kutyádat egy parkoló autóban! Még néhány percre se! A kocsiban lévő hő erősen megnövekedhet néhány perc alatt is, és elérheti a kinti hőmérsékletnél akár 40 fokkal magasabb értéket is. Például 26-27 C fokos kinti hőmérsékletnél, különösen, ha napos helyen hagyjuk, a parkoló autóban a hőmérséklet elérheti a 48-49 C fokot, kevesebb mint 10 perc alatt. Ha egy kicsit leeresztve hagyjuk az ablakot, csak keveset segít, és csak akkor, ha van egy kis szellő.

Ha kint tartod az udvaron,  biztosíts neki árnyékos helyet és friss ivóvizet. Ne feledd, hogy az árnyék a föld forgásának hatására változtatja helyét. Győződj meg arról, hogy a vizes tál elég nagy és, hogy ne boruljon fel túl könnyen.

allat-az-autoban

Egy kis kutyakozmetika

A hosszú szőrű kutya bundáját csak 2 és fél centiméter hosszúságúra nyírd. Ezt a méretet azért kell meghagyni, mivel szigetel és véd a leégés ellen. A meleghez még nem szoktatott kutyát néhány napig szoktassuk az átállásra.

kutyakozmetika-kep

Forróságban ne sétáltassuk!

Kora reggel és késő este ajánlatos kivinni a kutyát a kánikulában. Ha elengedjük, tartsuk állandó megfigyelés alatt, ne hajszoljuk túl, ne tegyük ki túl nagy fizikai megterhelésnek!

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.