Elméleti tudásbázis

Kinek hasznos a relaxációs tréning?

ÍME A LEGLUSTÁBB TEVÉKENYSÉG NEKED ÉS A KUTYÁDNAK, AMIVEL RENGETEGET TEHETSZ A JÓLÉTÉÉRT!

Az ideális társállat, a képzeletünkben megjelenő ideális kutya képe mindannyiunk számára másmilyen, azonban néhány dologban jellemzően egyetértünk. Az ideális kutya, akit családtagként, társként magunk mellé választunk, legyen nyugodt, kiegyensúlyozott, boldog és barátságos. Ahhoz pedig, hogy ez valóban így legyen, legalább akkora figyelmet kell fordítanunk a mentális jólétükre, mint a fizikaira.

Annyi mindent tanítunk a kutyánknak a békés együttélés érdekében, ajtószabályt, behívást, laza pórázos sétát … figyelünk arra, jól nevetlek, legyenek és, hogy “le legyenek fárasztva”, sokszor azonban megfeledkezünk arról, hogy nemcsak dolgozni kell. Legalább ugyanannyira fontos az is, hogy megtanítsuk őket venni egy mély levegőt, pihenni és megnyugodni! A relaxációs tréninggel javíthatjuk az életminőségüket, csökkenthetjük a stresszt, segíthetjük a vele való megküzdést, így csökkennek a stresszhez köthető különböző viselkedésproblémák is (pl. reaktivitás, félelem, hipervigilancia, hiperaktivitás, szorongás, agresszió).

Stefanie Riemer egy 2020-ban megjelent kutatásában azt találta, hogy a tűzijátéktól való félelem kezelésében a viselkedésmódosítási eszközök közül meglepő módon a relaxációs tréningeket majdnem annyi gazda találta hatékonynak (69.3%), mint az ellenkondicionálást (70.8%). Azt nem állíthatjuk, hogy ez minden kutyánál elégséges kezelés lenne, de ha van egy olyan tanított jelünk (pl. egy nyugi takaró leterítése), ami a kutya számára a nyugodt, relaxált pihenést jelenti, az segíthet neki abban, hogy megküzdjön a külvilágból jövő stresszorokkal, hosszú távon pedig más helyzetekben is könnyebben választja majd a nyugodt pihenést más viselkedések helyett. A megnyugvás képessége olyan fontos tudás, amely sok későbbi helyzetben segítheti majd mind a gazdát, mind a kutyát.

A relaxációs tréning segíthet az olyan kutyáknak:

 • Akik egy izgatott állapotból nehezen nyugszanak meg, például egy jó labdázás után még a játék vége után is pörögnek.
 • Jó megoldás lehet a “mindent látó és mindent halló” kutyáknak, akik egy-egy ingerre azonnal pattannak, legyen az egy csengetés, kopogás vagy egy leesett villa.
 • Akik 0-ról gyorsulnak 100-ra, abban a pillanatban, amikor vendég érkezik.
 • A “matrica” kutyáknak, akiknek ha nem segítünk, egész nap a gazdi nyomában loholnak, és sosem pihennek.
 • Segíthet a szorongásos zavarral (pl. szeparációs szorongás, generalizált szorongás) élő kutyáknak az ellazulásban és a gazda viselkedésétől független pihenésben.
 • Az öngátlás fejlesztésében, azoknak a kutyáknak, akiknek alacsony a frusztrációtűrése.
 • Jól kiegészíthet bármilyen viselkedésmódosítási protokollt, kifejezetten azokat, amelyek szisztematikus deszenzitizálással és ellenkondicionálással dolgoznak.
 • Segíthet egy új környezet okozta stressz csökkentésében, például költözésnél, frissen örökbefogadott kutyák esetében vagy kölyökkutyáknak családba érkezéskor.

Mi gazdák mit profitálhatunk belőle, túl azon, hogy lesz egy nyugodtabb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb kutyánk?

 • Megtanulhatunk egy - a viselkedéses eredmények helyett - a belső állapotokkal dolgozó tréning protokollt.
 • Olvasni azokat az egészen finom és apró stresszjeleket a kutyánkon, amiből már jóval a bekövetkező baj előtt kiszúrhatjuk, ha nem érzi jól magát.
 • Kezdő gazdiként kiváló lehetőség, hogy egy olyan tréninggel gyakoroljuk be a tanítást és a jutalmazást, ahol nem a gyorsaság számít.
 • Nyerhetünk 5-10 perc menekülést a zajos mindennapok elől.

Az állatjólét több, mint az éves oltás és a napi kétszeri séta. Az állatjólét azt is jelenti, hogy úgy élünk együtt, hogy abban mindenki örömét leli és senki sem szenved sem fizikálisan sem mentálisan. A stressz, a szorongás, a félelem nagyon megkeseríthetik egy kutya mindennapjait. A mentálisan rossz állapotban lévő kutya pedig rendesen megkeserítheti a gazdi mindennapjait is. Segítsünk nekik ha tudunk!

Hivatkozások:

 • Riemer, S. (2020). Effectiveness of treatments for firework fears in dogs. Journal of Veterinary Behavior, 37. https://doi.org/10.1016/j.jveb.2020.04.005
 • Emma K. Grigg, Tammy M. Donaldson (2017) The Science Behind a Happy Dog (Canine Training, Thinking and Behaviour). 5M Publishing Ltd, UK
 • Karen L. Overall (2013) Manual of Clinical Behavioral Medicine for Dogs and Cats. Elsevier Health Sciences Netherlands
 • Debra F. Horwitz and Daniel S. Mills (2009) BSAVA Manual of Canine and Feline Behavioural Medicine. British Small Animal Veterinary Association, England

 

Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület

Az álomkutyád nálunk realitássá válhat!

Copyright © 2018

Minden jog fenntartva!

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.