Elméleti tudásbázis

A Te kutyád is felugrál?

A kutyák többsége felugrál, ennek azonban számos különböző oka lehet. Te meg tudod mondani, mikor mi a felugrálás oka?

  • Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk formálni a viselkedést, először mindig a kiváltó okot kell beazonosítanunk.
  • Bármi is legyen azonban ez az ok, büntetéssel (és ezalatt a pozitív büntetést értjük), tehát például kiabálással, a kutya megütésével, lábára lépéssel, mancsainak hosszan tartó szorításával, stb. több okból kifolyólag sem jó ötlet próbálkoznunk.
  • Számos tréningeszköz van, aminek segítségével úgy szoktathatjuk le kutyánkat erről a kellemetlen szokásról, hogy nem köt hozzánk disznóságokat, nem kezd el tartani tőlünk, mert a kellemetlen élmények miatt óvatosabb a közelünkben. “Vész esetére” (például szorongásos helyzetekben, illetve laza játékban) megmaradhat ez a viselkedésforma, tehát egy játékos helyzetben például felszabadult marad, és más szituációkban sem kell majd azzal küzdenünk, hogy távolságtartóbb lett a kutyánk (például alapállásban vagy lábnál követés közben).

Ajánlott tréningtípus például:

  1. Ha különböző időközönként (eleinte sűrűn, majd változó ütemben) megerősítjük, amikor a négy lába a földön van (“formáld a viselkedés hiányát” technika).
  2. Ha megtanítjuk jelre felugrani, és csak akkor jutalmazzuk, ha a jelünket követően ugrál fel (“viselkedés irányíthatóság alá vonása” technika).
  3. Helyettesítő viselkedést is taníthatunk, ha a felugrálás helyett például ülést vagy előttünk levegőben ugrálást tanítunk úgy, hogy ez tölthesse be a felugrálás funkcióját.

A felugrálás kezelésének legalább olyan fontos eleme a management (lásd elméleti tudásbázis), mint maga a tréning. Ez azt jelenti, hogy ne hagyjuk megjelenni a viselkedést a nem kívánt helyzetekben.

  • Ha kell, használjunk például pórázt (ez főleg idegenekre felugrálás megelőzésénél hasznos a tanítási fázisban).
  • Büntetés és szimpla ignorálás helyett lépjünk hátra a kutya mellső mancsai elől, hogy ne tudjon ránk támaszkodni.

Vegyünk ki mindenfajta megerősítést a rendszerből, és kezdjünk el tréningezni például a fent említett technikákkal, melyeket nyugodtan kombinálhatunk is.

Vigyázat! Ne csináljunk viselkedésláncot (ha minden felugrálás elől kitérünk, de rögtön utána egy ülésért jutalmazunk, könnyen hiheti a kutya, hogy a két viselkedés együtt lesz nyerő kombináció). Ha szorongás, bizonytalanság, idegesség, distressz okozza az ugrálást, foglalkozzunk a kiváltó okkal is, ne csak a konkrét viselkedéssel, ami számunkra zavaró.

 

Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület

Az álomkutyád nálunk realitássá válhat!

Copyright © 2018

Minden jog fenntartva!

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.