Elméleti tudásbázis

Miért hágnak a kutyák?

Néhanapján egyszerűen csak szükség van egy jó kis hágásra. Már ha kutya vagy. Mert itt és most kutyákról lesz szó. Vajon miért hágnak a kutyák?

Lássuk az 5 legjellemzőbb okot!

 1. Kutyazsúr!

Hat hetes korukra a fiú és a lány kutyák is elkezdik a szexi csípőmozdulatokat, ami normális, egészséges része a játéknak és később segíthet abban, hogy figyelmet kapjanak társaiktól. A legtöbb kutatás azt mutatja, hogy a játék közbeni hágás a barátok szerzésének és befolyásolásának egy módja. Mintha azt mondanák: „Legyünk barátok! Szeress engem! Szeress engem!”

 1. Izgulás, izgatottság

Levegőbe öklözés? Vagy levegő hágás? A kutyák olykor izgatottak lesznek attól, hogy be kell szállniuk az autóba, vagy játszani mennek a parkban. A kutyák izgatottak lesznek! Olyan ez, mint szurkolni a csapatodnak, akik gólt lőnek. Ilyen esetben az izgalmak miatt egy kis hágás nagyon könnyen felütheti a fejét itt vagy ott.

 1. Utalhat szorongásra

A hágás egy jól ismert helyettesítő viselkedés kutyák esetén, mely összeköthető érzelmi konfliktussal vagy szorongással. Ha egy új ember vagy kutya érkezik a házba, szorongó kutya nagyon hamar válhat ideges hágóvá.

 1. Mint egy masszázs, csak mégis más

Vannak gyerekek, akik saját megnyugtatásuk miatt a hüvelykujjukat szopják. Mivel a kutyáknak nincs hüvelykujja, néhányuk megtalálja, a számára megfelelő párnát mielőtt eljön a lefekvés ideje. Kik vagyunk mi, hogy ítélkezzünk?

 1. Ki a főnök?

Nagyon sokan hiszik, hogy a hágás a dominanciáról szól. Miért ne? Az egész nagyon „dominanciásnak” tűnik. De a kutatók végül arra jutottak, hogy a hágás önmagában nem jelent domináns viselkedést. És ha már itt tartunk: a dominancia soha nem egy kutya tulajdonsága, hanem egymással kapcsolatban levő egyedek között zajló dolog. Szóval egy élettelen párna hágása nem igazán lehet dominancia. Járj a dolgok után alaposan, mielőtt odavágod a "D" betűs szót a hágással kapcsolatban!

Kérdezz meg egy szakembert: a túlzott hágás nem eredményez sem boldog kutyát, sem boldog gazdát. A hágó kutya lehet, hogy unatkozik, túl kevés inger éri, vagy szorong.

Ellenőrizd le a tényeket!

 • American Veterinary Society of Animal Behavior. 2008. “Position Statement on the Use of Dominance Theory in Behavior Modification of Animals.”
 • ASPCA. Virtual Pet Behaviorist. “Mounting and Masturbation.”
 • Bekoff, M. 1974. “Social play and play-soliciting by infant canids.” Am. Zoo. 14(1): 323–340.
 • Bergman, L. 2012. “Canine Mounting: An Overview.” NAVC Clinician’s Brief. Jan. 61-63.
 • Drews, C. 1993. “The concept and definition of dominance in animal behaviour.” Behaviour 125 (3/4): 283–313.
 • Hecht, J. 2012. “H*MPING Why do they do it?“ The Bark. Issue 70: Jun/Jul/Aug.
 • Neilson, J.C., et al. 1997. “Effects of castration on problem behaviors in male dogs with reference to age and duration of behavior.” JAVMA 211 (2): 180–182.
 • Pal, S.K. 2008. “Maturation and development of social behaviour during early ontogeny in free-ranging dog puppies in West Bengal, India.” Appl. Anim. Behav. Sci. 111 (1): 95–107.

Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület

Az álomkutyád nálunk realitássá válhat!

Copyright © 2018

Minden jog fenntartva!

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.