Elméleti tudásbázis

A KONTROLL POZITÍV HATÁSAI

 

A kontroll nagyon sokféleképpen megjelenhet a kutya és gazdája életében. A szó hallatán a legtöbbeknek valószínűleg elsőként az ugrik be, hogy mi hogyan tudjuk kontrollálni a kutyát. Ez számos esetben a kutya érdekében is történik, életbevágó lehet például egy stabil behívás. Bár a vezényszavak és szabályok tanítása nagyon fontos, most nem erről a fajta kontrollról, kontrollálásról fogok írni.

Ez a kontrollálási igény annyira felerősödött, hogy sokan félnek attól, hogy ha a kutya dönthet bizonyos dolgokban, a fejükre fog nőni, „átveszi a vezető szerepet a falkában”. Az pedig feltételezett stresszel jár, ezért logikusnak tűnik, hogy akkor tesznek velük jót, ha ezt nem hagyják. Ha pedig a kutya bármikor “ellenszegül”, nem csinálja elsőre, amit kérünk, nem engedelmeskedik, nem tűr, azonnali megtorlás a válasz.

  • A jó hír, hogy attól egészen biztosan nem kell félnünk, hogy kedvencünk lesz a falkavezér, ha bizonyos helyzetekben választási lehetőséget kap (soha nem lesz falkavezér), és akkor sem kell felpaprikázódnunk, ha valamiért nem jön össze elsőre, amit szeretnénk, vagy amikor a kutya a fajra jellemző módon - tehát pl. morgással - jelzi a diszkomfortját. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy a kontroll nagyon fontos összetevője az érzelmi jóllétnek emberekben és állatokban egyaránt.
  • A lassan fél évszázada gyűlő adatokból kirajzolódik, hogy a kontrollvesztettség frusztrációhoz, stresszhez, agresszióhoz, depresszióhoz vezethet. Azonban ha bizonyos dolgok felett van kontrollunk, képesek vagyunk azt befolyásolni, irányítani – kiváltképpen a velünk történő és kellemetlen dolgokat -, nyugodtabbak vagyunk, biztonságosabbnak érezzük a közeget, amiben mozgunk, kevésbé leszünk stresszesek.

Nézd csak, mennyi minden pozitív hatása van, ha visszaadsz egy kicsit kutyádnak a kontrollból, és hagyod, hogy hatása legyen a vele történő dolgokra:

  • Csökken a fiziológiai stressz intenzitása (pl. kortikoszteroid szint)
  • Javul a megküzdése a stresszes helyzetekkel
  • Gyakrabb nyugodt aktivitást mutat
  • Könnyebben pihen
  • Csökken a félelem és szorongás szintje
  • Javulnak a kognitív funkciói
  • Kisebb esélye lesz PTSD-re, Shut downra

 

Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület

Az álomkutyád nálunk realitássá válhat!

Copyright © 2018

Minden jog fenntartva!

Mint minden weboldal, a sarvarikutyasuli.hu is sütiket használ a jobb és biztonságosabb működés érdekében.